Avanceret styring til Esbjergs nye vandværk

Krüger leverer avanceret SRO styring til Esbjergs splinternye vandværk, der tages i brug i starten af 2017. Det styrker driftssikkerheden og gør driften mere brugervenlig.


- Vores ønske er at få så fleksibelt, automatisk og brugervenligt et vandværk som muligt. Derfor er det afgørende med SRO styring i topklasse, siger produktionschef Jørgen Stuber hos DIN Forsyning i Esbjerg, der vil stå for den daglige drift og vedligehold af vandværket.

Det nye vandværk erstatter Spangsbjerg Vandværk, der er bygget i 1970´erne. Det står for 45 pct. af drikkevandsforsyningen til byen – ca. 2,5 mio. m3  årligt. Det samme er tilfældet for det nye vandværk, der er mere praktisk indrettet end det gamle og hermetisk lukket af for adgangen til drikkevandet. DIN Forsyning har stor fokus på hygiejne og vandværket er en del af DIN Forsynings ISO 22000 certificering som fødevarevirksomhed. 

Høj sikkerhed

Krüger leverer PLC og SCADA styringssystemer til det nye vandværk. SRO styringen ligger i en Cloud løsning, der giver stor driftsikkerhed og et højt sikret netværk, så man minimerer risici for fejl og sikkerhedsbrud mest muligt. Det gør, at det er kompatibelt med Krügers løsninger indenfor realtids tolkning. Noget som DIN Forsyning kan tilkøbe, hvis man ønsker. De ansatte bruger SRO brugerfladen til at styre og overvåge nøgletallene. Krüger har udstyret styringssystemet med den nyeste generation af V-Opera og V-history produkterne.

- Vi har ønsket at få den nyeste software, der effektivt understøtter samspillet mellem det nye og et ældre vandværk, der foreløbig skal køre videre. V-opera er en del af pakken og et operatørvenligt styringsværktøj, der er tilpasset vores driftsoperatørs behov, så styringssystemet hurtigt bliver hans daglige sparringspartner. Vi ser frem til, at det kommer i funktion, siger Jørgen Stuber.

Den indbyggede procesviden og en overskuelig skærmopbygning betyder, at V-opera automatisk støtter og hjælper operatøren hele vejen frem til en sikker beslutning. V-History, der er et drifts- og rapporterings software, understøtter virksomhedens benchmark og holder øje med nøgletal for vandværket.

Proceskendskab giver intuitiv brugerflade

DIN Forsyning og Krüger har samarbejdet i mange år, og derfor var det nærliggende at lade Krüger stå for styringssystemet til det nye vandværk, som det gjaldt for det nedlagte.

- Vi har et indgående proceskendskab, der er nødvendig for at lave en overskuelig og intuitiv brugerflade til et komplekst anlæg, som det her. Eksempelvis er V-history et meget brugbart værktøj, som de ansatte altid kan trække på, når de har behov for løbende at holde øje med benchmark og nøgletal, siger Kenneth Drostgaard, der er teamleder for software i Krügers vandafdeling.

Esbjergs nye vandværk er også udstyret med koordineret rentvandsstyring, der leverer en energioptimeret drift imellem byens vandværker. Samtidig understøtter det en høj forsyningssikkerhed. 

Del