Operativ model til varsling og styring

OMOVAST II videreudvikler værktøjet SURFF til tidlig varsling og styring af skybrud og oversvømmelser for at sikre et bedre og mere effektivt beredskab.


Projektet understøtter bedre beredskab samt hurtigere og mere effektiv indsats i forbindelse med fremtidige skybrud og monsterregn.

I dag har spildevandsanlæg i Københavnsområdet to timer til at indstille sig på et kommende regnvejr. Det er et stort fremskridt i forhold til situationen for få år siden, hvor der slet ikke var noget varsel. Til gengæld er to timer stadigvæk for lidt, når vi taler om skybrud og ekstremregn, der vil give anledning til oversvømmelser.

 

Gavn for økonomi og borgere

Formålet med OMOVAST II (Operativ MOdel til VArsling og Styring), som er en fortsættelse af OMOVAST I, er at varsle kraftige og ekstreme regnhændelser endnu tidligere og mere præcist end i dag og samtidig angive udbredelsen af oversvømmelserne.

Hvis projektets output kan bruges til at varsle oversvømmelse (og i senere faser at styre vandet til lokaliteter, hvor det gør mindst skade), vil det gavne samfundsøkonomien. Storkøbenhavn, dens borgere og forsikringsselskaberne vil nemlig opnå store økonomiske besparelser.

Baggrund for projektet

København oplevede med skybrudshændelsen den 2. juli 2011 et hidtil uset omfang af oversvømmelser med kolossal skadevirkning til følge. Det har bl.a. medført, at Københavns Kommune og HOFOR siden har arbejdet intenst med at få etableret skybrudsløsninger og et effektivt beredskab. Jo tidligere der kan varsles, jo bedre kan beredskabet beskytte borgerne og mindske skader.

Krüger A/S, HOFOR , BIOFOS og DMI gik sammen i udviklingsprojektet OMOVAST I med det formål at udvikle et værktøj, som kunne bidrage til længere og mere præcis varsling af regn og oversvømmelse. Ved brug af et sådant værktøj kan der opnås et mere målrettet beredskab, så der samlet set opstår færre skadevoldende oversvømmelser i København. Det udviklede værktøj har fået navnet SURFF (SURface Flood Forecast).[link til produktblad].

OMOVAST II, som gik i gang ultimo 2014, er udvidet med deltagelse fra Nordvand. Udviklingsprojektet bygger videre på OMOVAST I med det formål at forbedre det udviklede produkt. Dette medfører, at der vil ske en stor forbedring af nedbørsprognoserne i og med ,at der vil blive anvendt langt flere data såsom data fra udenlandske radarer samt anvendelse af luftfugtighedsmålinger vha. GPS. Endvidere vil der blive skabt en brugergrænseflade, der opfylder de ønsker de primære brugere har, og samtidig vil der være en overvågning af de benyttede måledata og programafviklingen således, at det kan køre stabilt og at eventuelle fejl opdages. Modelområdet fra OMOVAST I er endvidere udvidet i OMOVAST II projektet og modellen dækker hermed det indre København med brokvartererne, dele af det sydlige København samt et område i Gentofte.

Formål

Med basis i oplevelserne fra København 2. juli 2011 er ønsket om bedre beredskab og præcis styring af oversvømmelse blevet endnu mere udtalt, og udviklingsprojektet har til formål at:

  • Varsle kraftige og ekstreme regnhændelser endnu tidligere og mere præcist end i dag
  • Varsle oversvømmelse og angive lokalitet og udbredelse for oversvømmelsen

Hvis projektets output kan bruges til at varsle oversvømmelse, og i senere faser at styre til lokaliteter, hvor oversvømmelsen gør mindst skade, så vil det gavne samfundsøkonomien, idet Storkøbenhavn, dens borgere og forsikringsselskaberne, vil opnå store økonomiske besparelser.

Udvikling

Forudsigelsen af regnen

De voldsomme skybrudshændelser, der har ramt de danske byer i de seneste år, har bekræftet, at det er vanskeligt at forudsige intensitet af nedbør med den ønskede præcision i tid og rum.

DMI anvender allerede en vejrprognosemodel, som producerer nye prognoser hver time. Prognosemodellen anvender data fra DMIs vejrradar, netværk og satellitdata. Anvendelse af radardata i vejrprognosemodellen blev udviklet og testet efter skybruddet over København 2.juli 2011. Der leveres således nu løbende disse vejrprognosedata til OMOVAST projektet. Udviklingen i OMOVAST II er fokuseret på at tilføje yderligere måledata til vejrprognosemodellen - dette omfatter udenlandske radardata og anvendte luftfugtighedsmålinger vha. GPS. Det forventes at give forbedrede forudsigelser af nedbøren. Der vil desuden blive leveret data fra radarfremskrivning i en bedre horisontal opløsning end vejrmodellen.

Udvikling af brugergrænseflader

De forskellige institutioner der modtager et varsel har behov for forskellige oplysninger og måske også behovfor at modtage et varsel på forskellige platforme og på forskellig form.Der skal derfor udvikles en brugergrænseflade som giver mulighed for, at brugerne kan justere parametre i systemet. F.eks. skal brugerne kunne ændre på kriteriet for at varslingssystemet udsender varsel til de enkelte brugere. Udover beredskab og politi kunne det også tænkes, at berørte borgere skal have et varsel, måske som sms med relevant information. Brugergrænsefladen skal kunne justeres til de enkelte brugeres specifikke formål og derfor tænkes den udarbejdet i samarbejde med de kommende brugere.

Forbedring af modelafvikling og metoder til styring

Modelområdet anvendt i OMOVAST I - projektet, forsøges udvidet i OMOVAST II projektet, uden at beregningstiden øges, ved brug af MIKE FLOOD Flexible net og Multiple Cell Solver.

Modelværktøjet søges også forbedret i forhold til assimilering af måledata, således at man undgår, at modellen kan køre ud af en tangent fordi initialbetingelserne har været skæve eller urealistiske. Samtidig skal der laves en automatisk kontrol af modelafviklingen ved hjælp af forskellige rutiner og en kvalitetskontrol af de data der kommer ind, således at driftspersonalet får besked, hvis der er fejl eller uregelmæssigheder.

Det undersøges endvidere i dette projekt, om det er en mulighed at styre omfang og placering af en oversvømmelse, med fokus på at den samlede oversvømmelse reduceres og at den uundgåelige oversvømmelse sker der, hvor der er mindst risiko for skader. Man kunne tænke sig,at der i afløbssystemet indbygges spjæld, der kan styres eller at man styrer eksisterende pumpestationer, således at når der er fare for oversvømmelse, så vil værktøjet SURFF kunne hjælpe til at holde vand tilbage i opstrøms dele af systemet, for at mindske oversvømmelsenedstrøms.. Det videreudviklede SURFF kunne også give signalom, at lukke op for spjæld eller på anden måde øge aflastninger til recipienter når der er fare for oversvømmelse.

Demonstration

Værktøjet SURFF er allerede i drift, men i takt med at nye funktioner og forbedringer udvikles til værktøjet, vil de blive implementeret i det system der er i drift.

Tid og økonomi

OMOVAST II - projektet strækker sig over perioden 1. november 2014-31. april 2016.

Budgettet er på 5.594.200 kr.

Miljøministeriets Udviklings- og DemonstrationsProgram bidrager med ca. 25%, mens projektets deltagere finansierer resten.

Projektets deltagere

HOFOR, BIOFOS, DMI, Nordvand og Krüger A/S

Kontakt
Afdelingschef, Digital
T: 3969 0222
E: [email protected]

SURFF - Varsler oversvømmelser

Online varsling med SURFF er udviklet til at mindske skadevirkningerne af ekstremregn og de oversvømmelser, ekstremregn kan skabe. Se video eller læs mere om SURFF her

Afløb og regnvand
Strategisk klimatilpasning gør det muligt at reducere skaderne fra skybrud markant, samtidig med at vandet udnyttes som en ressource, der bidrager positivt til det omgivende miljø. Effekten af klimaændringer, og tilpasningen, bør derfor tænkes ind i alle fremtidige projekter.