Bliv klar til fremtidens spildevandskrav

EU’s reviderede byspildevandsdirektiv stiller nye krav til de danske renseanlæg. Læs her om den rådgivning og de teknologier, vi tilbyder, så I er klar til fremtidens krav til rensning af spildevand.

EU’s reviderede byspildevandsdirektiv vil kræve en række udvidelser og stille nye krav til en del danske renseanlæg. Mange renseanlæg står således overfor at skulle investere i avancerede teknologier og metoder for at opfylde de nye krav til spildevandsrensning. 

Som specialister i vandbehandling tilbyder vi såvel rådgivning som teknologier til alle former for spildevandsrensning inkl. videregående spildevandsbehandling, energibesparelser på renseanlæg, ressourceudnyttelse, håndtering af klimaændringer og rensning af overløb. Vi har allerede hjulpet de første forsyninger med at forstå, hvad konsekvenserne af det nye EU direktiv bliver for dem. 

Læs her om de mange løsninger, Krüger Veolia har for at møde kravene fra byspildevandsdirektivet. 


Rensning for miljøfarlige stoffer i spildevand

Den formentlig største udfordring bliver implementering af det 4. rensetrin med kravet om, at renseanlæg skal fjerne mindst 80% af seks udvalgte miljøfarlige stoffer fra spildevandet med særligt fokus på medicinrester. Dette skal ske over en periode, hvor de største renseanlæg først skal rense for stofferne.

Renseanlæggene skal reducere udledningen af næringsstoffer som kvælstof og fosfor, hvor kravværdierne for fosfor generelt er på 0,7 mg/l for anlæg mellem 10.000 og 150.000 PE og 0,5 mg/l for anlæg over 150.000 PE. For kvælstof er de tilsvarende tal generelt 10 og 8 mg/l. Dette krav kommer til at ramme flere danske forsyninger.

Vi tilbyder en række effektive teknologier og løsninger til biologisk rensning af spildevandet for fosfor og kvælstof.

En smart digital løsning er styring, hvor Hubgrade Performance Plant øger den hydrauliske og biologiske kapacitet, samtidig med at miljøkrav overholdes. Med denne intelligente løsning kan I reducere total-nitrogen og total-fosfor i spildevandet med op til 60%.


Rensning af overløb

Der er ligeledes et mål om at reducere udledninger fra overløb til højst 2% af den årligt udledte stofmængde i 2045. I dag er det kun en mindre del af de danske afløbssystemer, der overskrider dette mål for ét eller flere stoffer. Til gengæld er der i Danmark ofte lokale målsætninger i forhold til f.eks. badevand eller øget recipientkvalitet, og hér er der ofte behov for at rense overløb lokalt.

Renseanlæggene skal desuden håndtere regnbetingede udledninger bedre. Med de stigende regnmængder, vi oplever, kan renseanlæg blive udfordret på kapaciteten med udledning af urenset eller mekanisk renset spildevand til recipienten som konsekvens.

Her tilbyder vi flere løsninger lige fra styring til bassiner og naturbaserede løsninger, der kan håndtere denne udfordring, som vi sandsynligvis kun vil se mere af i takt med klimaforandringerne.
 


Krav om energineutralitet

Byspildevandsdirektivet medfører, at alle renseanlæg gradvist skal øge deres brug af ​​vedvarende energi, og senest i 2045 skal de være 100% energineutrale.

En digital løsning til at reducere energiforbruget markant på renseanlæg er Hubgrade Performance Plant. Den digitale tvilling anvender realtidsdata og avancerede algoritmer til at levere indsigt til driften, procesingeniører og ledelse.

Hubgrade Performance Plant optimerer spildevandsbehandlingen på renseanlæg med fokus på sikker udløbskvalitet og lavest mulige energiforbrug. Ved integreret styring af det samlede system, kan man som forsyning desuden udnytte variable elpriser til yderligere besparelser. Hubgrade kan skaleres til alle størrelser af kommunale og industrielle anlæg. 

Reduktion af energiforbrug

Vi har veldokumenterede resultater med Hubgrade Performance Plant:

  • 25% energibesparelse til beluftning
  • 75% energibesparelse på sandfangs­beluftning
  • 75% energibesparelse til intern nitratrecirkulation

Solceller og varmepumper på renseanlæg

På renseanlægget er en oplagt løsning at udskifte naturgaskedler og oliefyr med solceller og varmepumper i jagten på at gøre renseanlægget energineutralt. Her kan vi beregne, hvilken type varmepumpe, der vil være bedst for jer, og hvilken kapacitet, I har brug for. Solceller har en kort tilbagebetalingstid, og der er store energibesparelser med små varmepumper.

Derudover kan I med et energibesparelseskatalog få kortlagt besparelser på f.eks. beluftning, omrøring, varme og ventilation. Sidst men ikke mindst er der store besparelser at hente ved at fleksibelt elforbrug, så I bruger strømmen, når den er billigst.

Et CO2-regnskab giver jer overblik

 Et godt skridt i retningen mod at blive energineutral er at få lavet et CO2-regnskab som forsyning. Der vil være flere gevinster: I får en baseline, der viser, hvor I står som forsyning i dag og en plan for, hvordan I kan reducere jeres CO2-aftryk på sigt. Desuden vil en gevinst være, at man som forsyning er på forkant i forhold til krav, der måtte komme fra kommunen, som har en miljømæssig, økonomisk og samfundsmæssig interesse i at reducere energiforbruget.

Vi starter med at lave en workshop, således at regnskabet bliver tilpasset til jeres specifikke anlæg og forsyning. Det er vigtigt at få afgrænset, hvad der skal med. Herefter vil vi sammen få identificeret, hvilke tiltag, som I kan gøre, for at mindske jeres CO2-aftryk.

På baggrund af workshoppen bliver der udarbejdet en plan med de konkrete tiltag.

Spørgsmål til
Miljøfarlige stoffer - kontakt:
Arvid Bruhn, [email protected] Tlf. 27 60 03 83

Rensning af overløb - kontakt:
Ole Mark, [email protected] Tlf. 30 70 86 64

Klima og energi - kontakt:
Mette Brynjolf Jepsen [email protected] Tlf. 30 66 45 95
Renseanlæg
Med udsigten til krav til reduktion af emissioner og stigende energipriser har det ikke været mere aktuelt at geare renseanlæg til den grønne omstilling.
Vi tilbyder 4 skridt, der dels reducerer lattergas og metangas, dels skruer op for grøn energi på anlæggene og bringer dem tættere på at blive CO2 neutrale.
Online styring
De har valgt realtidsoptimering gennem Hubgrade Performance for at reducere overløb, få biologisk P-fjernelse via software og opnå driftsbesparelser. Med to nye styringer opnår de endnu større besparelser.