Indvielse af biologisk renseanlæg på Cypern

Renseanlægget er udført med en stribe moderne teknologier, vandet bliver genanvendt i landbruget, og anlægget producerer en stor del af eget strømforbrug.

Lørdag d. 4. november blev Limassol West renseanlægget indviet på Cypern. Med til indvielsen var Cyperns Præsident Nikos Christodoulides og Krüger, der i et konsortium med den lokale byggeentreprenør Cybarco Ltd. har haft totalenterprisen. Renseanlægget er udført med en stribe moderne teknologier, vandet bliver genanvendt i landbruget, og anlægget producerer en stor del af eget strømforbrug.

I en appelsinlund på det sydlige Cypern ligger nu et topmoderne renseanlæg, der i 2018 startede som et barmarksprojekt. Byen Limassol har over 100.000 indbyggere og lige så mange årlige turistbesøg, så der var behov for at behandle spildevandet mere effektivt og miljørigtigt.

Krüger vandt totalentreprisen i konsortium med den lokale byggeentreprenør Cybarco Ltd. Kunden, The Sewerage Board of Limassol-Amathus (SBLA), havde stillet som opgave, at renseanlægget skulle modtage husholdningsspildevandet fra den vestlige del af Limassol plus fra industrier og restaurationsvirksomheder, som der grundet turismen er mange af.

D. 4. november blev anlægget officielt indviet med deltagelse af flere cypriotiske ministre, landets nuværende og tidligere præsident og byens borgmester. Derudover deltog Biskoppen af Amathus, der efter cypriotisk tradition velsignede anlægget.

Den tekniske løsning

Krüger har været ansvarlig for procesdesign, vejledende byggetegninger, maskindesign, maskinleverance, el-design og el-leverance, PLC styring og -programmering og den procesmæssige indkøring.

Til opgaven har vi designet et traditionelt anlæg med rist og beluftet lang sandfang med fedtfang og skraberbro, biologisk rensetrin og MBR anlæg til klaring af det rensede spildevand. Vi har også implementeret Hubgrade Performance Plant - en intelligent, digital løsning, der sikrer driften, øger kapaciteten og sørger for, at kunden overholder de strenge spildevandskrav.

Derudover omfatter kontrakten drift af renseanlægget i 10 år.

Genanvendelse af spildevand i landbruget

Der er i projektet tænkt i flere løsninger, der gavner miljøet. F.eks. kommer en stor del af strømmen fra gasproduktionen, mens en anden større andel stammer fra solceller. Det er planen, at flere solceller skal kobles på i fremtiden, i takt med at belastningen på anlægget øges.

Derudover er der opført en pumpestation, der fører det rensede vand fra bassinet til vanding af afgrøder i landbruget som fx appelsintræer for på den måde at udnytte ressourcerne. 


Faktaboks om anlægget
Kunde: The Sewerage Board of Limassol-Amathus (SBLA).
Beliggenhed: Limassol, Cypern
Kapacitet: 104.000 PE
Anlægssum: 195.000.000 DKK + driftskontrakt.
Kontraktform: Totalentreprise, Krüger er i konsortium med lokale byggeentreprenør Cybarco Ltd.
Teknologier: BioDenitro, Membrane Bio Reactor, UV, Hubgrade, Rådnetank, gasmotor. 
Periode: 2019 - 2023 
Oprindelig færdiggørelse 7. Januar 2021, overtaget september 2022
 

Kontakt
Projektleder
M: 4190 8415
E: [email protected]
Renseanlæg
Fremtidens renseanlæg, Billund BioRefinery, bygger på nyudvikling og en kombination af teknologier, som er unik på verdensplan. Det omfatter bedre spildevandsbehandling og udnyttelse af spildevandets energiindhold i kombination med organisk affald.