Ny teknologi til fosforfjernelse

Dette MUDP projekt udvikler og demonstrerer en helt ny metode til at fjerne og genindvinde fosfor fra spildevand uden brug af kemisk fældning
Dansk renseanlæg

Med støtte fra MUDP skal vi sammen med BIOKUBE, Syddansk Universitet og FORS A/S udvikle en ny teknologi til effektiv fjernelse og ressourceudnyttelse af fosfor fra renset spildevand. Dette projekt kaldet P-Clean vil udvikle og demonstrere en helt ny metode til at fjerne og genindvinde fosfor fra spildevand uden brug af kemisk fældning. Dette er særligt relevant lige nu hvor flere danske renseanlæg har fået skærpede udledningskrav til fosfor, ligesom EU’s Byspildevandsdirektiv også stiller krav om fosforreduktion.

Med godkendelsen af EU's nyligt reviderede byspildevandsdirektiv, knappe fosfor-ressourcer og et stigende behov for at realisere en cirkulær økonomi er der stærkt brug for P-clean projektet. Projektet skal udvikle en ny teknologi, der effektivt kan fjerne og genindvinde fosfor ned til meget lave koncentrationer fra renset spildevand - uden tilsætning af fældningskemikalier.

Projektet sigter mod at udvikle en adsorptionsbaseret teknologi, der kan implementeres som et tredje rensetrin på både kommunale renseanlæg og minirenseanlæg. Teknologien skal fjerne fosfor effektivt selv ved lave koncentrationer, hvilket vil kunne reducere behovet for kemisk fældning opstrøms på anlægget.

En central nyudvikling i projektet er muligheden for at genbruge adsorptionsmediet gennem en særlig reaktiveringsproces. Dette aspekt, kombineret med teknologiens evne til at fjerne fosfor på en måde, der er direkte egnet til ressourcegenindvinding, understøtter en mere bæredygtig tilgang til spildevandsrensning.

Dette projekt kan repræsentere et betydeligt skridt fremad for den danske vandbranche. Ved at udvikle en teknologi, der effektivt fjerner og genindvinder fosfor fra spildevand, adresserer vi ikke blot et presserende miljøproblem, men åbner også for nye muligheder inden for ressourceudnyttelse og endnu mere bæredygtig drift af renseanlæg
- Theis Gadegaard, markedschef i Krüger


Fra lab til pilotskala i tværfagligt samarbejde

 Projektets mål er at løfte teknologien fra laboratorieniveau til pilotskala. FORS A/S tester teknologien på deres renseanlæg ved at behandle en sidestrøm af renset spildevand. Syddansk Universitet bidrager med laboratorieundersøgelser og akademisk ekspertise, mens BIOKUBE bringer erfaring med minirenseanlæg ind i projektet. Vi sikrer således, at teknologien kan anvendes på store renseanlæg såvel som minirenseanlæg.

Samarbejdet forventes at bidrage væsentligt til udviklingen af mere effektive metoder til fosforfjernelse og -genvinding i den danske vandsektor. Og potentialet rækker langt ud over Danmarks grænser. Med det stigende globale fokus på vandkvalitet og ressourceeffektivitet kan denne teknologi positionere den danske vandsektor som en førende aktør inden for innovative løsninger, der bidrager til den grønne omstilling.

Projektet demonstrerer, hvordan samarbejde på tværs kan drive teknologisk udvikling og skabe løsninger, der både gavner miljøet og styrker branchens konkurrenceevne.

Partnere på P-Clean MUDP projektet og deres roller:

Krüger A/S: Som ekspert i vandteknologier bidrager Krüger A/S med værdifuld erfaring inden for spildevandsbehandling og teknologier til rensnings af spildevand.
FORS: Tester teknologien på udvalgte anlæg og bidrager med driftsekspertise
SDU: Bidrager med laboratorieundersøgelser og akademisk ekspertise
BIOKUBE: Bringer erfaring med minirenseanlæg ind i projektet, og tester teknologien på deres minirenseanlæg

Tid, sted og økonomi

Tid: 1. januar 2025 til 31. december 2026 
Sted: Jyllinge Renseanlæg og BIOKUBEs minirenseanlæg
Sum: 3.870.232 kr.