VUDP-projekt til øget genanvendelse af okkerslam i biogasanlæg

Sammen med HOFOR, VandCenter Syd, Fremsyn og Frederiksberg Forsyning kortlægger vi mulighederne for at genanvende okkerslam fra drikkevandsproduktion i biogasanlæg. Derudover vil vi for første gang dokumentere effekten af okkerslam i biogasproduktion. Læs mere om VUDP-projektet her
Returskyl af filtre på et vandværk

Et nyt ambitiøst projekt skal undersøge, hvordan danske vandværker kan omdanne deres udfordring med okkerslam til en ressource. Parterne bag er HOFOR, VandCenter Syd, Fremsyn, Frederiksberg Forsyning og Krüger som fagekspert. Sammen vil partnerne kortlægge mulighederne for at genanvende okkerslam fra drikkevandsproduktion i biogasanlæg og for første gang dokumentere effekten af okkerslam i biogasproduktion.

I dag ender 63% af Danmarks årlige produktion på over 6.400 tons okkerslam på deponi - en løsning, der både er økonomisk belastende for vandværkerne og for miljøet. Kun omkring 19% genanvendes i biogasanlæg, hvilket primært skyldes høje koncentrationer af arsen i slammet. 

Ved at erstatte kommercielle jernforbindelser i biogasanlæg med okkerslam fra vandværker kan vi potentielt skabe en triple-win situation: Reducerede omkostninger for vandværkerne, mindre miljøbelastning og en mere bæredygtig biogasproduktion
- Mathilde Jørgensen Hedegaard, projektleder på VUDP-projektet fra HOFOR


Fra spildstrøm til ressource

VUDP-projektet “Genanvendelse af okkerslam fra drikkevandsproduktion - muligheder og begrænsninger for anvendelse i biogasanlæg” vil særligt fokusere på, hvordan vandbehandlingsprocesser som blødgøring påvirker arsenindholdet i okkerslammet. Gennem fuldskalaforsøg vil projektet fastlægge acceptable arsenkoncentrationer og dokumentere effekten af okkerslam i biogasproduktionen.

Dette projekt er særligt vigtigt, fordi vi ser et stigende behov for at håndtere spildstrømme fra vandbehandling. Okkerslam er blot én ud af mange, og i takt med at vi renser vores vand mere, forventer vi større mængder af disse restprodukter i fremtiden. Vores mål er at hjælpe forsyninger med at omdanne disse spildstrømme til ressourcer, der kan indgå i den cirkulære økonomi
- Thea Hummelshøj, fagleder på projektet fra Krüger


Projektet vil undersøge nye løsninger for okkerslam med højt arsenindhold. Et centralt fokus er at identificere nødvendige lovgivningsmæssige ændringer, der kan fremme sikker og effektiv genanvendelse af okkerslam. Det langsigtede mål er at bidrage til en mere bæredygtig og cirkulær vandsektor med øget ressourcegenanvendelse.

For okkerslam med højt arsenindhold vil projektet udforske innovative anvendelsesmuligheder. Gennem disse tiltag - med særligt fokus på lovgivningsmæssige ændringer - er målet at maksimere projektets langsigtede indflydelse og bidrage til en mere bæredygtig og cirkulær vandsektor, hvor okkerslam i højere grad kan genanvendes sikkert og effektivt.

Resultaterne skal munde ud i konkrete værktøjer for vandværkerne, herunder et beslutningstræ til at vurdere genanvendelsesmulighederne og et koncept for fælles indsamling af okkerslam.

For interesserede vandværker og biogasanlæg vil projektets resultater blive samlet i en rapport, der vil guide fremtidens beslutninger om okkerslamhåndtering.

HOFOR: Projektleder og pionér inden for pelletblødgøring i Danmark. HOFOR bidrager i samarbejde med Frederiksberg Forsyning med værdifuld erfaring og motivation for at undersøge blødgøringens påvirkning på okkerslamsproduktionen.
Krüger A/S: Bidrager med forskningsperspektiver og ekspertviden på tværs af arbejdspakkerne og inddrager netværk/kontakter fra tidligere projekter med okkerslam. 
Vandcenter Syd A/S: Bidrager med okkerslam og viden om behandlingstrin, samt erfaring med samarbejde med modtager af okkerslam
Fremsyn Aps: Fremsyn er brancheekspert i biogasproduktion, de muliggør fuldskala
forsøg og tilfører praktisk driftsindsigt. Derudover er Fremsyn processpecialist og tovholder op imod driftspersonalet på det involverede biogasanlæg.
Frederiksberg Forsyning: Bidrager med okkerslam og viden om behandlingstrin, herunder blødgøring samt hjælp til scoping af LCA og bearbejdning af LCA-resultat