Et af Danmarks største vandværker, Værket ved Thorsbro, blev indviet d. 15. marts. Vi har stået for at implementere blødgøringen i en skala, der ikke er set før i Danmark. Værket ved Thorsbro producerer snart 1000 m³/blødgjort vand i timen til ca. 200.000 kunder i hovedstadsområdet i et projekt, der er blevet realiseret i et storstilet samarbejde med HOFOR og flere rådgivere.
HOFOR er i gang med at etablere otte store topmoderne regionalvandværker, så hovedstadsområdet kan få blødgjort drikkevand og bedre forsyningssikkerhed. Indvielsen af Værket ved Thorsbro ved Ishøj markerer en milepæl i dette kæmpe projekt.
Fredag d. 15. marts fik de inviterede borgmestre Britt Jensen fra Rødovre, Steen Christiansen fra Albertslund og Merete Amdisen fra Ishøj smagt på det rene velsmagende drikkevand. Derudover bød dagen på rundvisninger i den gamle museumsbygning, taler af Projektleder Peter Kleis og Bestyrelsesformand i HOFOR Susanne Juul, hvorefter Vandheltene leverede underholdning for de fremmødte børn.
130-årigt vandværk opdateret til nyeste teknologi
Det nybyggede Værket ved Thorsbro erstatter det gamle, der havde produceret vand i over 130 år, og er det fjerde af HOFORs vandværker, der er blevet moderniseret
Det nye, topmoderne vandværk er med til at sikre, at HOFOR fremover kan blive ved med at producere vand af høj kvalitet til borgerne. Vi styrker forsyningssikkerheden samtidig med, at vi er i gang med at blødgøre vandet med alle de fordele, det har.
- HOFORs Bestyrelsesformand Susanne Juhl
Til den udfordrende opgave havde HOFOR valgt et bredt hold af landets dygtigste specialister og rådgivere. Krüger Veolia vandt i et konsortium med Niras opgaven med de komplicerede procesanlæg (maskin- og el-installationerne med alle proces enhederne), hvilket indbefattede at implementere blødgøring i en skala, som ikke tidligere er gennemført i Danmark.
Det var derfor med en vis portion stolthed, at vi deltog i indvielsen:
Jeg er meget stolt af den fænomenale holdindsats på dette projekt, der er blevet kaldt Vandværkernes Storebæltsbro, fordi der med disse kæmpestore regionale vandværker er tale om meget store projekter, der opdaterer vigtig infrastruktur. Og så kan jeg ikke fremhæve samarbejdet nok; alle parter i projektet har bidraget forbilledligt med deres forskellige kompetencer, så vi er kommet sikkert i mål og med et stærkt resultat for HOFOR og københavnerne, der nu får blødgjort drikkevandet.
- Ebbe Laursen, Forretningschef i Krüger Veolia
Det digitale vandværksprojekt med BIM
I Krüger Veolia er vi førende på at anvende BIM i vandbranchen, og på dette projekt arbejdede vi også med 3D-modellen i centrum. Det gav en række fordele som øget effektivitet og minimering af fejl. Modellen afspejlede altid den nyeste viden, og var tilgængelig for alle projektets deltagere, så de til enhver tid nemt kunne trække information direkte fra modellen. Modellen var også til stor gavn i byggefasen, hvor f.eks. elektrikerne kunne opsætte kabelstiger, inden maskininstallationerne blev monteret, fordi alt var gennemarbejdet i 3D-modellen.
Det betød, at projektet var stort set papirløst, da deltagerne arbejdede digitalt, så der opstod ikke udfordringer med at sidde med forkerte eller forældede versioner.
Faktaboks om vandværket
- Ligger ved Ishøj ca. 20 km fra København
- Projektperiode: 2016 – 2024
- Årlig produktion: Ca. 10,8 mio. kubikmeter drikkevand
- Producerer ca. 1000 m³/t ~ ca. 15 % af HOFORs samlede produktion
- Forsyner omkring 200.000 kunder i hovedstadsområdet
- Udpumpningskapacitet: Mindst 1.545 kubikmeter drikkevand i timen
Deltagere og roller i projektet
Bygherre: HOFOR
Rådgiver - Projekteringsledelse : Øllgaard / Emcon
Rådgiver - Byggeledelse: Sweco
Rådgiver - Procesanlæg: Niras-Krüger konsortiet
Rådgiver - Bygning: Cowi med PLH som arkitekt
Bygningsentreprenør: LM Byg
Maskinentreprenør: Vand & Teknik
El-entreprenør: El-Con