Ny afløbsmodel i FLORA skaber større overblik i Herning

Herning Vand har sammen med Krüger opbygget en helt ny afløbsmodel i databaseværktøjet FLORA for oplandet til Herning Renseanlæg. Flora giver bedre dokumentation og større overblik. 
 

I Herning er man ved at være færdig med opstillingen af afløbsmodellen i FLORA-databasen. Krüger har stået for at opbygge modellen for fællessystemet, mens Herning Vand selv har opstillet modellen for regnvandssystemet.

Den nye afløbsmodel kan hjælpe Herning Vand med:

  • At foretage analyser af, hvad der sker under fx regnvejr – når vandet op på terræn?
  • At dimensionere fx nye ledninger ved at beregne, hvordan det påvirker andre dele af systemet. Det skaber overblik og giver bedre beslutningsgrundlag i forbindelse med kommende projekter.
  • At beregne aflastninger ved fx overløbsbygværker – hvilken effekt har det på overløb, hvis der sker ændringer i systemet eller ved ekstremregn?


Intelligent software der sparer tid

Nu hvor afløbsmodellen er ved at være færdig, skal Herning Vand til selv at vedligeholde både modellen for fællessystemet og modellen for regnvandssystemet og løbende opdatere dem med de nyeste data.

- Hvor ofte man opdaterer modellen afhænger af den enkelte forsyning, men modellen bør opdateres minimum en gang om året, hvis man vil have data, man kan stole på, siger Nikolaj Mølbye, projektleder i Krüger.

Indtil nu har Herning Vand skulle opdatere såvel DANDAS-databasen som forskellige modeller for afløbssystemet manuelt. Det var et tungt og tidskrævende arbejde. FLORA gør det nemmere at opdatere den samlede afløbsmodel, dels fordi modellen er samlet ét sted, og dels fordi softwaren gør opmærksom på, hvilke data der er opdateret siden sidst. På den måde kan forsyningen hurtigt beslutte, om data skal med over i afløbsmodellen eller ej.


Skærer flere uger af tidsforbruget for beregninger

FLORA har en række fordele. Databasen giver et godt overblik over alle afløbsmodeller i forsyningen, hvor man ellers ofte har afløbsmodeller for hvert enkelt område. Samtidig sikrer databasen ordentlig dokumentation og minimerer risikoen for, at data går tabt. Databasen er reproducerbar, og en række hjælpeværktøjer og processer gør afløbsmodellen let at bygge og opdatere. Sidst, men ikke mindst, er det let at generere reducerede modeller i FLORA, hvor man skal håndtere færre elementer – fx en del af et område - og kommer således hurtigt fra a til b. Uden FLORA kan modellerne tage uger at beregne. Med FLORA kan det tage kortere tid. 

- Tidligere udarbejdede Herning Vand selv modeller over forskellige dele af afløbssystemet, men det blev gjort på mange forskellige måder, og forudsætningerne for modellerne var ikke tydelige – fx hvis der manglede data i beregningerne, forklarer Anna Grudinina, hydrauliker og projektleder i Herning Vand. Forudsætningerne er tydelige i FLORA, for man skal træffe en række valg og fravalg, når man opsætter modellen. Desuden kan man skrive kommentarer undervejs, hvis der er noget at bemærke. Det er en stor fordel.


Learning by doing

Mens modellerne blev udviklet, sad Anna Grudinina fysisk hos Krüger en dag om ugen.

- Det var en rigtig god løsning. Jeg blev fastholdt i mit arbejde med regnvandsmodellen og kunne nemt spørge Krüger til råds, hvis der var noget, jeg var i tvivl om. Samtidig kunne Krüger få hurtigt svar på spørgsmål til fællesmodellen, som de var ved at opbygge samtidig, forklarer hun. På den måde overførte vi snildt viden til hinanden.

Krügers næste opgave for Herning Vand er at lave nye oplande til afløbsmodellen, som vil få opdateret befæstelsesgraderne. Det sikrer i sidste ende et mere korrekt input til afløbsmodellen. De nye oplande vil være opdelt på matrikelniveau, hvilket giver en større fleksibilitet i forbindelse med fremtidig opdatering af afløbsmodellen, når områder separatkloakeres.

Krüger har brugt FLORA internt i mange år til at udvikle, håndtere og vedligeholde afløbsmodeller, men først inden for de seneste fem år er modelværktøjet blevet videreudviklet til at være mere intuitivt og brugervenligt, så det kan bruges eksternt. I dag har flere forsyninger glæde af fordelene ved FLORA.

Læs mere om Flora her. 

Kontakt
Nikolaj Mølbye
Projektleder
M: 5213 0406
E: [email protected]

Alex Torpenholt Jørgensen
Projektleder
M: 6037 0743
E: [email protected]
FN's Verdensmål
Vi tror på, at vækst kan gå hånd i hånd med tiltag, der gør jorden til et bedre sted at leve. I 2018 blev vi udvalgt af Dansk Industri til at deltage i det ambitiøse projekt “FN's Verdensmål - Fra Filantropi til Forretning”, og i 2021 blev vi certificeret i FN's Verdensmål af Bureau Veritas som en blåstempling af vores indsats.